Klachten van de Bekkenbodem

Bekkenbodemklachten

 Over de bekkenbodem

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die bij de mannen de blaas en de endeldarm ondersteund en bij de vrouwen de blaas en de endeldarm. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting tijdelijk losgelaten of opgehouden kunnen worden.

De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit.

Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen en klachten op deze gebieden leiden. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem, bij het stuitje, in de billen en evt. benen of schaambeen komen hierbij voor als bekkenbodemklachten. Lage-rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren. Fysiotherapie Joure begeleidt u graag in bekkenbodem oefeningen en trainingen.

Bekkenbodemtraining

De bekkenbodemtraining is gericht op het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren in het bekken. Door te oefenen kunt u de bekkenbodemspieren versterken en beter onder controle houden. Bovendien draagt het trainen van de bekkenbodem bij aan de core stability, waarbij de buik- rug- en bilspieren stabieler worden.

Er worden bij Fysiotherapie Joure vrijblijvende adviezen gegeven – als het nodig is – over houding, belastbaarheid, toilethoudingen, drink- en eetgedrag en oefeningen. Oefeningen voor de bekkenbodem kunnen voor zowel mannen als vrouwen zijn. Vrouwen kunnen ook bekkenbodem klachten ervaren na de bevalling onder andere doordat de bekkenbodem tijdens een vaginale bevalling flink wordt opgerekt. Ook kunnen vrouwen last krijgen van stuitpijn na de bevalling of een val. Fysiotherapie Joure in Friesland behandelt ook deze klachten.

Veel klachten zijn te verhelpen maar mensen hebben vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als men over de schaamte heen durft te stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden. De therapeuten van Fysiotherapie Joure horen dan ook vaak de reactie “Had ik dit maar eerder gedaan!” Een onderzoek kan bestaan uit: Uitgebreide anamnese met tips. Uit- of inwendig onderzoek van de bekkenbodemspieren. Plas/ontlastingsdagboek. Buikspier/diastase onderzoek. Bekkenstandonderzoek, of kracht musc. Er zijn meerdere hulpmiddelen om het gewenste resultaat te krijgen. Één van die hulpmiddelen die wij gebruiken is de MAPL- sonde.  De MAPLe probe is een geavanceerd medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om de bekkenbodemfunctie te evalueren en te behandelen. Het apparaat bestaat uit 24 elektroden die alle spieren van de bekkenbodem kunnen meten en stimuleren.   Dit kan goed helpen bij het opbouwen van spierkracht en -tonus. Dit is van cruciaal belang bij de behandeling van incontinentie en andere gerelateerde aandoeningen. 

Fysiotherapie Joure is één van de beste bekkenbodemcentra van Friesland voor bekkenbodem fysiotherapie en helpt u graag bij het ontspannen van de bekkenbodem spieren. Ook kunt u hierbij denken aan trainen op maat. Bij Fysiotherapie Joure is bekkenbodemspecialist Gerdien Vos-Kupers gecertificeerd als behandelaar voor “Functiestoornissen in de bekkenbodem in breed perspectief” en is zij afgestudeerd van de opleiding tot Master bekkenfysiotherapeut. Anna van Dijk is aanvullend bekkengordel specialist volgens Röst Therapy. 

Klachten die wij behandelen

bekkenbodem

Herstel na zwangerschap

HCFS - huilbaby's

KIDD Syndrooom

Terug naar de homepage

Onze bekkenbodem specialist(en)

Gerdien Vos

Bekken fysiotherapeut MSc & (Sport) fysiotherapeut MSc

Gerdien Vos

Gerdien Vos

Bekken fysiotherapeut MSc & (Sport) fysiotherapeut MSc

BIG: 49916707304

In 2013 ben ik afgestudeerd van de Hanze hogeschool Groningen als fysiotherapeute.
Sindsdien ben ik continu bezig geweest om mijzelf verder te ontwikkelen en specialiseren.
In 2019 ben ik begonnen mij te verdiepen in het gebied van de bekkenbodem. Zo heb ik eerder mijn certificaat "Functiestoringen in de bekkenbodem in breed perspectief" behaald en per oktober 2022 heb ik mijn Master in Science diploma voor Bekkenfysiotherapie behaald.

Door mijn topsportverleden als judoka heb ik veel affiniteit met diverse sporten.
In 2016 heb ik de titel Master of Science Sportfysiotherapie  behaald op de opleiding SOMT te Amersfoort. In mijn behandelingen maak ik veel gebruik van specifieke oefenvormen en pas ik met regelmaat Medical Taping en Dry Needling toe.

In 2018 heb ik mij daarnaast gespecialiseerd in Schouderklachten en ben ik verbonden aan het schoudernetwerk Zuidwest Friesland  - Noordoostpolder.

Naast mijn werk binnen de praktijk ga ik sinds 2018 ook af en toe een weekend met het nationale team jiu jitsu naar grote kampioenschappen. Op deze kampioenschappen ga ik namens de Judo Bond Nederland mee als sportfysiotherapeute en begeleid ik de jiu jitsuka’s op en naast de mat. Ook geef ik sinds 2019 les voor zowel de judo als jiu jitsu lerarenopleiding op het gebied van eerste hulp bij sportongevallen (EHBSO).

Wat ik belangrijk vind, is dat mensen zich op hun gemak voelen en dat er samen gewerkt wordt aan het zo goed mogelijk voorkomen of herstellen van de klacht/ blessure. Dit op een manier die passend is bij de klant.

 

Maak een afspraak met mij >>

Anna van Dijk

Fysiotherapeut

Anna van Dijk

Anna van Dijk

Fysiotherapeut

Anna is werkzaam op maandagavond en behandeld voornamelijk chronische en acute bekkenklachten en stuitklachten.

 

Contactformulier

U kunt ons een bericht sturen via info@fysiotherapiejoure.nl
of via onderstaand contactformulier.  Wilt u een afspraak maken klik dan hier om gelijk
uw eerste intake&behandeling afspraak in te plannen. 

error: Website beveiligd.