Nieuws uit de Praktijk

Lees hier het laatste nieuws uit onze praktijk…..

 

 Nieuws & Blogs

23 april 2024

blog oedeemtherapie

Oedeem, een aandoening waarbij zich abnormale ophopingen van vocht in het lichaam voordoen, kan een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven van degenen die eraan lijden. Gelukkig biedt Fysiotherapie Joure uit Friesland met oedeemtherapie een behandeling aan om de symptomen te verlichten. In deze blog zullen we dieper ingaan op oedeemtherapie, van de oorzaken van oedeem tot de verschillende behandelingsmethoden die beschikbaar zijn.

Wat is oedeem?
Oedeem is een aandoening waarbij overtollig vocht zich ophoopt in de weefsels van het lichaam, wat leidt tot zwelling en een gevoel van zwaarte. Dit kan voorkomen in verschillende delen van het lichaam, waaronder de armen, benen, handen, voeten, enkels en gezicht. Oedeem kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken, waaronder letsel, chirurgie, infectie, aandoeningen van het lymfestelsel, hartfalen of bepaalde medicijnen.

De rol van oedeemtherapie
Oedeemtherapie omvat een breed scala aan behandelingen die gericht zijn op het verminderen van zwelling, het verbeteren van de lymfedrainage en het verlichten van symptomen zoals pijn en stijfheid. De gespecialiseerde en erkende oedeemtherapeuten bij Fysiotherapie Joure voeren dit graag voor je uit en geven voorlichting en advies om te werken aan zelfmanagement en het preventief bestrijden van oedeem.

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, acupunctuur en de tekst 'Oedeemfysiotherapie J J FYSIOTHERAPIE JOURE WERK(T)AANHERSTEL! WERK(T) AAN T)AANHERSTA HERSTEL!'

Behandelingen
De volgende behandelingen kunnen door de specialisten van Fysiotherapie Joure Friesland worden uitgevoerd:

  1. Manuele lymfedrainage (MLD): Dit is een specifieke massagetechniek die gericht is op het stimuleren van de lymfestroom en het verminderen van zwellingen. Door zachte, ritmische bewegingen uit te voeren, helpt MLD het lichaam om overtollig lymfevocht af te voeren
  2. Compressietherapie, zwachtelen.: Dit omvat het dragen van compressiekleding of het aanbrengen van verbanden om druk uit te oefenen op de getroffen gebieden, waardoor de zwelling wordt verminderd en de lymfestroom wordt bevorderd.
  3. Oefentherapie: Specifieke oefeningen om beweeglijkheid en vochtafvoer te bevorderen.

Geavanceerde therapieën
Naast de bovengenoemde behandelingen kan Fysiotherapie Joure de volgende handelingen treffen voor oedeemtherapie:

  1. Lymftaping: het aanbrengen van speciale elastische tapes op de huid om de afvoer van vocht te bevorderen;
  2. Bindweefseltechnieken.

Conclusie
Oedeemtherapie bij Fysiotherapie Joure biedt hoop en verlichting voor degenen die worstelen met deze uitdagende aandoening. Met een goed begrip van de oorzaken en behandelingen van oedeem kunnen we bij FysioJoure een effectief behandelplan op maat maken.

Neem contact op:

https://www.fysiotherapiejoure.nl/contact-opnemen/

————————————————————————————————————————————

28 augustus 2023

hoofdsponsor Joustermerkeloop & gratis loopclinics

Ben jij in voorbereiding op de Joustermerkeloop of een ander hardloop evenement? Of ben je recent gestart met hardlopen of heb je al enige ervaring en wil je er meer over weten?
Als hoofdsponsor van de Joustermerkeloop bieden wij vier clinics aan waar je gratis aan mee kunt doen! Onder begeleiding van twee zeer ervaren top hardlopers uit de regio; Hilbert de Haan en Peter-Jan de Jong, die bij ons begeleid worden met krachttraining, wordt je in vier clinics begeleid naar een hardloper met meer kennis en ervaring!
De clinics starten voor onze praktijk op de maandagavond vanaf maandag 4 september. 
🤸De eerste aanmeldingen zijn al binnen, dus geef je snel op via: info@fysiotherapiejoure.nl
✔Kun je een keer niet, geen probleem! Je bent van harte welkom om de andere avonden aan te sluiten!
Mocht je nog vragen hebben, laat het weten! Je kunt je vraag stellen via de mail, telefonisch of via de App!
☎ 0513-417700 of app met ons via: 06-20702663

————————————————————————————————————————————

01 mei 2023
Bekkenfysiotherapie zwangerschap 

Het kan zijn dat tijdens de zwangerschap bekkenklachten worden ervaren. Doordat de baarmoeder groeit en het feit dat het lichaam het zwangerschapshormoon relaxine aanmaakt, worden banden en gewrichten in en rond het bekken verslapt en weker. Dit gebeurt om tijdens de bevalling de baby gemakkelijker ter wereld te brengen. In dit blog gaan we in op de behandeling door een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut bij Fysiotherapie Joure, Friesland.

Het bekken

Het bekken verbindt de romp met de benen en speelt om die reden een belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Het bekken beschermt niet alleen bij vrouwen de baarmoeder met de vagina, bij mannen beschermt het ook de blaas en de darmen. Er is een linker en een rechter bekkenhelft met aan de achterzijde het heiligbeen en hier onderaan het stuitje. Bij vrouwen is de doorgang van het bekken breder zodat baby’s kunnen worden gebaard.

Bekkenbodemspieren

Het bekken zorgt voor stabiliteit door de banden en daaroverheen de pezen en spieren bijeen te houden. De bekkenbodemspieren zijn een groep spieren die aan de onderkant van het bekken aanwezig zijn, vandaar de term ‘bodem’. De bekkenbodemspieren zorgen voor draging en steuning voor de organen in de buik, zoals de blaas en darmen en bij de vrouwen dus ook de baarmoeder.

De bekkenbodemspieren werken nauw met elkaar samen door verschillende spierlagen en kent een dubbelfunctie. Zo moet de bekkenbodem zich aanspannen om urine en/of ontlasting op te houden. Echter zal het bekkenbodem juist weer moeten ontspannen om te kunnen ontlasten of om seksuele gemeenschap te hebben.

 Aanleiding bekkenklachten

Zoals aangegeven veroorzaken relaxine en de groeiende baarmoeder de bekkenklachten bij zwangere vrouwen, dit valt onder bekkenpijn. Door verzakkingen van de baarmoeder en de vagina worden de spieren te zwak waardoor klachten kunnen worden ervaren. Als er een beweging plaatsvindt zoals traplopen of opstaan kunnen de klachten optreden. Bovendien zorgt een steeds groter wordende buik voor minder ruimte van overige organen, maar juist wel voor meer druk bij banden en gewrichten. Bekkenpijn gaat meestal niet vanzelf over bij bijvoorbeeld rust. Bekkenfysiotherapie Joure, die gespecialiseerd is in bekkenbehandelingen voor, tijdens en na de zwangerschap, gaat door middel van advies, uitleg en een aantal lichte oefeningen proberen uw bekkenpijn op te lossen. Ook tijdens de bevalling, voornamelijk bij het uitpersen van de baby, komt er veel druk te staan op de bekkenbanden- en spieren. Na de bevalling kunnen er eveneens nog klachten blijven bestaan. Tevens staat na de zwangerschap een goed opgeleide bekkenfysiotherapeut uit Joure, Friesland, tot uw beschikking om de bekkenklachten aan te pakken.

20210120-DSCF2538

Bandenpijn

Naast bekkenpijn is een veelvoorkomende soort van bekkenklachten bandenpijn. Dit ontstaat wanneer er tijdens de zwangerschap een onverwachte beweging of bijvoorbeeld tijdens een niesbui. Vaak geeft dit een stekende pijn. Een oplossing kan zijn even te gaan liggen of een paar keer diep adem te halen door de buik. Blijft het probleem zich voordoen, neem dan contact op met de bekkenfysiotherapeut van Friesland bij Fysiotherapie Joure.

Bevalling

De bevalling zelf is naast een bijzondere ervaring ook een zware aanslag op het vrouwelijk lichaam. Tijdens het persen komt veel druk te staan op de bekkenbanden- en spieren. Naast het vaginaal bevallen zal ook middels een keizersnede het lichaam moeten herstellen van de bevalling en de hormonale veranderingen. Ook dan kunnen bekkenbodemklachten worden ervaren.

Bekkenfysiotherapie Joure, Friesland

We kunnen ons voorstellen dat u niet aan de bel durft te trekken vanwege een schaamtegevoel. Onze gediplomeerde bekkenfysiotherapeuten zijn echter gewend over dit soort onderwerpen te praten waardoor u letterlijk en figuurlijk in goede handen bent. Blijf niet te lang rondlopen met het probleem of de problemen, want de klachten kunnen erger worden.

Na een oriënterend gesprek en lichamelijk onderzoek zal de bekkenfysiotherapeut uit Joure een aantal gerichte en laagdrempelige oefeningen met u uitvoeren om de bekkenbodemspieren te versterken voor, tijdens of na de bevalling. In welke fase van de zwangerschap u zich ook bevindt, bekkenfysiotherapie Joure staat voor u klaar om u zo goed mogelijk te begeleiden.

Onze gecertificeerde bekkenbehandelaar Gerdien Vos-Kupers is reeds afgestudeerd aan de opleiding tot Master bekkenfysiotherapeut. Plan direct een vrijblijvende afspraak met haar in om uw bekkenklachten te behandelen via: Bekkenfysiotherapie Friesland | Vrouw, moeder- en babycentrum.

20210120-DSCF2526

ERVARINGEN

Wat vinden onze klanten?

“Sinds enige tijd volg ik krachttraining voor mijn hardlopen bij Gerrit Jan Breeuwsma. Samen met een leuk gemotiveerd groepje werk ik aan blessurepreventie en merk ik dat ik zichtbaar sterker word. Ik ben zeer tevreden over de faciliteiten en begeleiding bij Fysiotherapie Joure!”

“Het plezierige van Fysiotherapie Joure vind ik het interdisciplinaire samenwerken met de collega’s onderling (overdracht), waar vanuit het oprechte meedenken een helder en onderbouwd plan wordt opgesteld. Ook het goede luisteren geeft aan dat er veel aandacht wordt besteedt aan mij als patiënt.”

“Het hoogopgeleide personeel en het feit dat Fysiotherapie Joure een fijne en moderne omgeving faciliteert maakt dat ik mij op mijn gemak voel bij mijn fysiotherapeut. Zo kan ik samen met hen werken aan mijn herstel.”