Evenwichtsstoornissen

Evenwichtsstoornissen

Evenwichtsklachten komen veel voor bij ouderen boven de 65 jaar, en kunnen leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren en onzekerheid. Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan evenwichtsklachten zoals ziekte (bijvoorbeeld na het doormaken van een CVA, Parkinson, dementie, verminderd zicht) of door duizeligheidsklachten. Onze geriatrisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van verschillende soorten evenwichtsstoornissen. Hierin worden verschillende soorten stoornissen van elkaar onderscheiden.

Bewegingsonzekerheid
Bij het ouder worden kan het zijn dat u zich minder zeker voelt over uw bewegingen. Lopen in huis of juist buiten kan daarmee een hele uitdaging zijn en u beperken in uw dagelijks functioneren. Dit noemt men bewegingsonzekerheid; een onvast gevoel in de benen bij bewegen. Bij zitten of liggen treedt dit gevoel niet op. Hierbij spelen vaak meerdere factoren een rol zoals slecht zien, angst na een eerdere val, verminderde conditie of kracht door ziekte of bijvoorbeeld door bijwerkingen van medicijnen. Juist deze bewegingsonzekerheid kan leiden tot vallen, met alle mogelijke complicaties van dien. Middels balans en evenwichtstraining gaat u aan de slag onder begeleiding van onze fysiotherapeut. Onderstaand filmpje is een voorbeeld van hoe een balans/evenwichtstraining er uit kan zien.

Filmpje evenwichtstraining

Draaiduizeligheid
Draai of positieduizeligheid is een vorm van duizeligheid die ons gespecialiseerd fysiotherapeut mogelijk kan verbeteren of helemaal kan verhelpen.  Bij positieduizeligheid, ook wel Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD) genoemd, krijgt u een aanval van draaiduizeligheid als u uw hoofd snel van houding verandert, bijvoorbeeld bij het gaan liggen, van lig naar zit komen, omdraaien in bed, vooroverbuigen, omhoogkijken of achteromkijken.  De duizeligheidsklachten duren vaak maar kort, soms gaat de duizeligheid gepaard met een misselijk gevoel. Duizeligheid kan u angstig maken en kan het dagelijks leven behoorlijk beperken. Voor ouderen brengt het het risico op vallen met zich mee, met vervelende gevolgen van dien.  De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar positieduizeligheid heeft te maken met uw evenwichtsorgaan in uw binnenoor en de kristallen die zich hierin bevinden.

Positieduizeligheid/BPPD kan ontstaan na een hoofdtrauma, een (chronische) oorontsteking of een langere periode van bedlegerig zijn geweest. Doormiddel van een speciale behandeling, de zogenaamde Epley manouvre, kunnen deze klachten aangepakt worden door onze gespecialiseerd fysiotherapeuten. 

Onze Master opgeleide geriatrisch fysiotherapeut werkt intensief samen met onze BPPD specialisten, psychosomatisch fysiotherapeut en manueel therapeuten, huisartsen en geriaters samen om voor u de juiste diagnose te stellen en te behandelen. 


 

 

 

Specialisaties voor ouderen

Claudicatio

Evenwichtsstoornissen

Kracht - conditie achteruitgang

Revalidatie na operatie of ziekte

Thuisbehandeling

Groepstraining ouderen

Terug naar de homepage

Onze geriatrie fysiotherpeut(en)

Annelies Haga

MSc (Geriatrie) fysiotherapeut

Annelies Haga

Annelies Haga

MSc (Geriatrie) fysiotherapeut

BIG: 29064375004

fysiotherapeut, geriatrie fysiotherapeut, McKenzie therapeut, dry needling, aangezichtspijn, motorische observatie en oefentherapie bij kinderen

Mijn naam is Annelies Haga.
Sinds november 2005 ben ik werkzaam voor Fysiotherapie de Jong.

In deze periode heb ik al veel verschillende mensen met uiteenlopende klachten mogen behandelen. Om een zo goed mogelijk resultaat te kunnen bereiken heb ik diverse cursussen gedaan, waaronder McKenzie therapie, Dry Needling en Motorische observatie bij kinderen.

In 2018 heb ik de training gedaan voor het behandelen van mensen met Claudicatio klachten.

In 2017 behaalde ik mijn Master Fysiotherapie in de Geriatrie. Met deze studie heb ik mij verder gespecialiseerd in het behandelen van kwetsbare ouderen en cliënten met een complexe gezondheidsproblematiek.
U kunt bij mij terecht wanneer er sprake is van diverse ouderdomsklachten die leiden tot beperkingen in het dagelijks leven. Of wanneer u bang bent om te vallen kunnen we een training starten waardoor uw angst kan verminderen.

Wilt u meer weten over geriatrie fysiotherapie klik dan hier.

Maak gerust een afspraak om eens over uw fysieke klachten te praten!

 

Maak een afspraak met mij >>

Contactformulier

Indien het geen spoed betreft kunt u er ook voor kiezen om ons een bericht  te sturen via info@fysiotherapiejoure.nl of via onderstaand contactformulier.