Bekkenbodemtraining

DSC_7145

Bekkenbodemtraining
De bekkenbodemtraining is gericht op het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken.
Er worden adviezen gegeven - als het nodig is - over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband.
Oefeningen voor de bekkenbodem kunnen voor zowel mannen, vrouwen als kinderen zijn.
Veel klachten zijn te verhelpen maar mensen hebben vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden.

Bekkenbodem
De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt.
Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit.
Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen komen hierbij ook voor. Lage-rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren.

Bij Fysiotherapie de Jong is Gerdien Vos-Kupers gecertificeerd als behandelaar voor "Functiestoornissen in de bekkenbodem in breed perspectief".

 

↓