Manuele therapie bij kinderen

Manuele therapie bij kinderen

Onze manuele therapeuten zijn gespecialiseerd in gezondheidsproblemen met betrekking tot stoornissen in de beweeglijkheid van gewrichten. Deze gewrichten zitten in de wervelkolom en in de armen en benen. Onze manuele therapeuten zijn gespecialiseerd in manuele therapie bij kinderen. Ze zijn gericht op het herstellen van beweeglijkheid van de gewrichten. Een functiestoornis in bijvoorbeeld de wervelkolom kan een abnormale rek op spieren veroorzaken. De manuele therapeuten van Fysiotherapie Joure in Friesland geven adviezen omtrent houding en beweging voor uw kind. 

Manuele therapie bij kinderen

Manuele therapie bij kinderen is zeker niet gelijk aan manuele therapie bij volwassenen. Het lichaam van een kind is nog lang niet uitgegroeid, de verhoudingen in het jonge lichaam zijn heel anders dan bij een volwassene en de manier waarop klachten tot uiting komen is bij kinderen ook heel verschillend. Bij Fysiotherapie Joure wordt dit te allen tijde gewaarborgd.

Ook de manier van observeren en behandelen moet heel anders verlopen. Daarom bestaat er sinds 2014 het Register voor Kinder-manueel therapeuten. Iedereen die is opgeleid tot kinder-manueel therapeut, per jaar voldoende kinderen behandelt en zijn regelmatige bijscholing doet staat hier in vermeld. Zo ook de manueel therapeuten voor kinderen van Fysiotherapie Joure.

Indien nodig werken de kinder manueel therapeuten van Fysiotherapie Joure samen met de kinderfysiotherapeuten van Fysiotherapie De Merk eveneens gevestigd in Joure.

Siegrid Lolkema en Nynke Siderius staan namens Fysiotherapie Joure vermeld in dit register.

Wat zijn symptomen van een functiestoornis?

Voor, tijdens of na de geboorte kunnen problemen ontstaan in de bovenste nekgewrichten bij baby’s. Dit kan een asymmetrische houding veroorzaken. Een functiestoornis bij kinderen kan verschillende symptomen veroorzaken. Zo is hoofdpijn een veelvoorkomend symptoom. Dit geldt ook voor symptomen als nekpijn, rugpijn, evenwichtsproblemen en onrust in het lichaam. Herken je als ouders één van deze symptomen? Neem dan eens contact met ons op. 

Als er een veranderende positie van de hoge nekwervels aanwezig is, kan dit gevolgen hebben voor verdere ontwikkeling van het kind. Een aantal kenmerken die bij oudere kinderen kunnen optreden bij de functies zijn dat het kind niet wil kruipen en dus vroeg gaat staan en lopen, evenwichts- of motoriekproblemen, concentratieproblemen, hoofdpijn krijgen met wakker worden of op school en het sneller dan normaal krijgen van driftbuien.

Hoelang duurt manuele therapie?

Manuele therapie bij kinderen heeft geen vaste trajectduur. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. De eerste acute klachten zijn meestal na drie behandelingen verholpen. Tijdens iedere behandeling wordt besproken over hoeveel tijd een nieuwe behandeling plaatsvindt. De minimale tussentijd ligt op twee weken. 

Behandelingen van de Manueel therapeut:

HCFS - huilbaby's

KIDD Syndrooom

Wat is Manuele therapie

Terug naar de homepage

Onze manueel therpeuten

Siegrid Lolkema-Jager

(Manueel) Fysiotherapeut MSc

Siegrid Lolkema-Jager

Siegrid Lolkema-Jager

(Manueel) Fysiotherapeut MSc

BIG: 49914509304

In juli 2011 heb ik de opleiding tot fysiotherapeut aan de Hanzehogeschool in Groningen succesvol afgerond. Daarna heb ik als waarnemer in verschillende fysiotherapiepraktijken ervaring opgedaan. Sinds februari 2012 ben ik werkzaam bij Fysiotherapie Joure.

In 2017 behaalde ik mijn Master Orthopedische Manuele Therapie (OMT) aan de Hogeschool Utrecht. Deze studie is volop verweven met mijn dagelijkse werkzaamheden in de praktijk. Ik zie veel wervelkolom gerelateerde problematiek en hoofdpijnklachten. Daarnaast maak ik ondersteunend gebruik van Medical Taping. Verder ben ik per 2018 ook werkzaam als Kindermanueel therapeut waarbij ik onder andere zuigelingen behandel met klachten zoals bijv. overstrekken of verborgen reflux

Ik vergelijk het vak fysiotherapie/manuele therapie weleens met een puzzel. Vaak spelen er meerdere factoren een rol. Als fysiotherapeut probeer je de “puzzelstukjes” die een rol lijken te spelen in het ontstaan, onderhouden en/of terugkeren van de klachten te zoeken en bij elkaar te brengen om tot herstel te komen. Op sommige puzzelstukjes valt gelijk je oog, voor andere stukjes kun je soms langer blijven zoeken. Ook zijn er puzzelstukjes waarvan het leek dat ze pasten, maar waarbij achteraf toch blijk dat dit niet zo is. Dan ga je weer op zoek naar het wel passende puzzelstukje. De puzzel samen met de patiënt compleet zien te krijgen is mijn missie.

Vanuit mijn achtergrond als trainer/coach in de schaats- en skeelersport en mijn eigen sportieve ervaring op het gebied van schaatsen, skeeleren en paardrijden, zie ik regelmatig schaatsers en ruiters in de praktijk. De motorische controle die de bewegingen van deze sporters vereisen, zijn van groot belang. Om dat goed te kunnen analyseren maak ik gebruik van video-analyses en de VeldonFlexChair.

Nynke Siderius

(Manueel) Fysiotherapeut MSc & echografist i.o.

Nynke Siderius

Nynke Siderius

(Manueel) Fysiotherapeut MSc & echografist i.o.

BIG: 69908690804

In 2007 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Fysiotherapie in Groningen. Sindsdien ben ik werkzaam bij Fysiotherapie Joure.

Februari 2008 ben ik aan de Hogeschool Utrecht gestart met de Master Fysiotherapie, afstudeerrichting Orthopedische Manuele Therapie (OMT). Tijdens deze studie heb ik onderzoek gedaan naar verschillende typen hoofdpijn. In januari 2011 heb ik deze Master succesvol afgerond.
Mijn aandachtsgebieden zijn: hoofdpijn, nekklachten en schouderproblematiek. Tijdens behandelingen maak ik regelmatig gebruik van medical taping en dry needling.
Tevens ben ik me gaan specialiseren in de kindermanueeltherapie, denk hierbij aan het behandelen van zuigelingen met een bewegingsbeperking in de nek.

Binnen onze praktijk ontbrak tot 2020 nog de optie om intern echografie toe te passen. Samen met collega Rintje-Jelle heb ik mijn kennis op het gebied van echografie flink uitgebreid en krijgen we nog regelmatig training om de kennis te verdiepen en u met deze tool goed te kunnen helpen bij uw behandeling.

Naast het directe patiëntcontact participeer ik in het HoofdpijnNetwerk Noord, Schoudernetwerk Zuidwest Friesland- Noordoostpolder, begeleid ik studenten tijdens hun Masterstage OMT vanuit de Hogeschool Utrecht en ben ik contactpersoon voor onze praktijk m.b.t. het Science Netwerk vanuit het VU Amsterdam.

Wat ik belangrijk vind als mensen bij mij komen, is dat ze zich op hun gemak voelen. Er is alle ruimte voor het geven van informatie en overleg, zowel met elkaar als eventueel met een collega. Op die wijze kunnen we een behandeltraject naar ieders volle tevredenheid afronden.

Contactformulier

U kunt ons een bericht sturen via info@fysiotherapiejoure.nl
of via onderstaand contactformulier.  Wilt u een afspraak maken klik dan hier om gelijk
uw eerste intake&behandeling afspraak in te plannen.