Nieuws uit de Praktijk

Lees hier het laatste nieuws uit onze praktijk…..

Nieuws & Blogs

 

Bekkenfysiotherapie zwangerschap

Het kan zijn dat tijdens de zwangerschap bekkenklachten worden ervaren. Doordat de baarmoeder groeit en het feit dat het lichaam het zwangerschapshormoon relaxine aanmaakt, worden banden en gewrichten in en rond het bekken verslapt en weker. Dit gebeurt om tijdens de bevalling de baby gemakkelijker ter wereld te brengen. In dit blog gaan we in op de behandeling door een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut bij Fysiotherapie Joure, Friesland.

Het bekken

Het bekken verbindt de romp met de benen en speelt om die reden een belangrijke rol bij de houding en het bewegen. Het bekken beschermt niet alleen bij vrouwen de baarmoeder met de vagina, bij mannen beschermt het ook de blaas en de darmen. Er is een linker en een rechter bekkenhelft met aan de achterzijde het heiligbeen en hier onderaan het stuitje. Bij vrouwen is de doorgang van het bekken breder zodat baby’s kunnen worden gebaard.

Bekkenbodemspieren

Het bekken zorgt voor stabiliteit door de banden en daaroverheen de pezen en spieren bijeen te houden. De bekkenbodemspieren zijn een groep spieren die aan de onderkant van het bekken aanwezig zijn, vandaar de term ‘bodem’. De bekkenbodemspieren zorgen voor draging en steuning voor de organen in de buik, zoals de blaas en darmen en bij de vrouwen dus ook de baarmoeder.

De bekkenbodemspieren werken nauw met elkaar samen door verschillende spierlagen en kent een dubbelfunctie. Zo moet de bekkenbodem zich aanspannen om urine en/of ontlasting op te houden. Echter zal het bekkenbodem juist weer moeten ontspannen om te kunnen ontlasten of om seksuele gemeenschap te hebben.

Aanleiding bekkenklachten

Zoals aangegeven veroorzaken relaxine en de groeiende baarmoeder de bekkenklachten bij zwangere vrouwen, dit valt onder bekkenpijn. Door verzakkingen van de baarmoeder en de vagina worden de spieren te zwak waardoor klachten kunnen worden ervaren. Als er een beweging plaatsvindt zoals traplopen of opstaan kunnen de klachten optreden. Bovendien zorgt een steeds groter wordende buik voor minder ruimte van overige organen, maar juist wel voor meer druk bij banden en gewrichten. Bekkenpijn gaat meestal niet vanzelf over bij bijvoorbeeld rust. Bekkenfysiotherapie Joure, die gespecialiseerd is in bekkenbehandelingen voor, tijdens en na de zwangerschap, gaat door middel van advies, uitleg en een aantal lichte oefeningen proberen uw bekkenpijn op te lossen. Ook tijdens de bevalling, voornamelijk bij het uitpersen van de baby, komt er veel druk te staan op de bekkenbanden- en spieren. Na de bevalling kunnen er eveneens nog klachten blijven bestaan. Tevens staat na de zwangerschap een goed opgeleide bekkenfysiotherapeut uit Joure, Friesland, tot uw beschikking om de bekkenklachten aan te pakken.

20210120-DSCF2538

Bandenpijn

Naast bekkenpijn is een veelvoorkomende soort van bekkenklachten bandenpijn. Dit ontstaat wanneer er tijdens de zwangerschap een onverwachte beweging of bijvoorbeeld tijdens een niesbui. Vaak geeft dit een stekende pijn. Een oplossing kan zijn even te gaan liggen of een paar keer diep adem te halen door de buik. Blijft het probleem zich voordoen, neem dan contact op met de bekkenfysiotherapeut van Friesland bij Fysiotherapie Joure.

Bevalling

De bevalling zelf is naast een bijzondere ervaring ook een zware aanslag op het vrouwelijk lichaam. Tijdens het persen komt veel druk te staan op de bekkenbanden- en spieren. Naast het vaginaal bevallen zal ook middels een keizersnede het lichaam moeten herstellen van de bevalling en de hormonale veranderingen. Ook dan kunnen bekkenbodemklachten worden ervaren.

Bekkenfysiotherapie Joure, Friesland

We kunnen ons voorstellen dat u niet aan de bel durft te trekken vanwege een schaamtegevoel. Onze gediplomeerde bekkenfysiotherapeuten zijn echter gewend over dit soort onderwerpen te praten waardoor u letterlijk en figuurlijk in goede handen bent. Blijf niet te lang rondlopen met het probleem of de problemen, want de klachten kunnen erger worden.

Na een oriënterend gesprek en lichamelijk onderzoek zal de bekkenfyisotherapeut uit Joure gerichte en laagdrempelige oefeningen uitvoeren om de bekkenbodemspieren te versterken voor, tijdens of na de bevalling. In welke fase van de zwangerschap u zich ook bevindt, bekkenfysiotherapie Joure staat voor u klaar om u zo goed mogelijk te begeleiden.

Onze gecertificeerde bekkenbehandelaar Gerdien Vos-Kupers is reeds afgestudeerd aan de opleiding tot Master bekkenfysiotherapeut. Plan direct een vrijblijvende afspraak met haar in om uw bekkenklachten te behandelen via: Bekkenfysiotherapie Friesland | Vrouw, moeder- en babycentrum.

20210120-DSCF2526

ERVARINGEN

Wat vinden onze klanten?

“Lorem ipsum dolor sit adipiscing elit. Nullam lectus consectetur eu sapien. Proin cursus, dolor a mollis risus dolor fermentum massa, a commodo elit dui sit amet tortor.”
Mevrouw 1

“Lorem ipsum dolor sit adipiscing elit. Nullam lectus consectetur eu sapien. Proin cursus, dolor a mollis risus dolor fermentum massa, a commodo elit dui sit amet tortor.”
Mevrouw 2

“Lorem ipsum dolor sit adipiscing elit. Nullam lectus consectetur eu sapien. Proin cursus, dolor a mollis risus dolor fermentum massa, a commodo elit dui sit amet tortor.”
Pietje Puk