Oedeem fysiotherapie

Oedeem fysiotherapie

Oedeem is een abnormale vochtophoping in een deel van het lichaam. Deze vochtophoping in het weefsel zorgt voor spanning of stuwing van de huid, wat een pijnlijk, stijf of tintelend gevoel kan geven en het lichaamsdeel in omvang laat toenemen. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak.

Een van de vormen van oedeem is lymfoedeem. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of ontstaan als gevolg van een andere aandoening (secundaire lymfoedeem). Voorbeelden hiervan zijn lymfoedeem in een arm of borst na een operatie bij borstkanker. Of oedeem in een been na een gynaecologische operatie.

Een ander veel voorkomende vorm van vochtophoping is veneus oedeem, wat meestal veroorzaakt wordt door vaatwandzwakte en voornamelijk voorkomt in de benen( spataderen).

Lipoedeem is een vorm van oedeem, waarbij er een ongelijke vetverdeling is. Vaak zijn hierbij de benen (soms armen) relatief veel dikker dan de rest van het lichaam. Deze vorm van oedeem kan gepaard gaan met lymfoedeem (lipolymfoedeem).

Voor oedeemtherapie kan je terecht bij Nelleke Kranenburg. Ze behandelt met name secundair lymfoedeem, maar ook traumatisch oedeem, oedeem na operatieve ingrepen, veneus en lipoedeem.

De behandeling kan bestaan uit:

  • Compressietherapie, zwachtelen. Dit is gericht op het laten afnemen van de zwelling.
  • Manuele lymfedrainage, een massagetechniek om lymfevocht af te voeren.
  • Oefentherapie, om de beweeglijkheid en vochtafvoer te bevorderen.
  • Lymftaping, om de afvoer van vocht te bevorderen.
  • Voorlichting en advies, om te werken aan zelfmanagement en het preventief bestrijden van het oedeem.
  • Bindweefseltechnieken, verhelpen van eventuele obstructies die de vochtafvoer belemmeren.

 

 

Andere behandelingen

Wat is Manuele therapie

Dry Needling

Medical taping

MCKenzie

Small Group training

Rugtriathlon

Claudicatio

Veldon flexchair

Psychosomatisch - Uit balans?

Echografie

Terug naar de homepage

Welke therapeuten doen oedeemfysiotherapie?

Rintje Jelle Schreur

Fysiotherapeut & Echografist

Rintje Jelle Schreur

Rintje Jelle Schreur

Fysiotherapeut & Echografist

Hallo! Ik ben Rintje Jelle. In 2018 ben ik afgestuurd van de Hanzehogeschool Groningen en vanaf dat moment ben ik aan de slag gegaan bij Fysiotherapie Joure.

Mijn interesse op het gebied van fysiotherapie komt voort uit mijn enthousiasme voor sport en bewegen. Als fysiotherapeut kijk ik samen met de patiënt, naar hoe we zijn of haar gestelde doelen kunnen behalen en welke ondersteuning de fysiotherapeut daarin kan geven. Voor de één kan het doel opstaan uit de stoel zijn en voor een ander, weer pijnvrij kunnen functioneren in werk of sport.

Sinds 2016 ben ik als sportverzorger betrokken bij VV DWP, waar ik in het voetbalseizoen drie maal per week aanwezig ben. Hier beoordeel en behandel ik diverse soorten (sport)blessures en waar nodig, geef ik ook revalidatietraining. Door de jaren heen heeft mij dit veel ervaring gegeven op het gebied van (sport) blessures.

In 2021 heb ik de basiscursus echografie afgerond. Door middel van een echografie onderzoek hebben we de mogelijkheid om nog specifieker diagnostiek en behandeling toe te passen.

BIG: 29924696204

 

Contactformulier

U kunt ons een bericht sturen via info@fysiotherapiejoure.nl
of via onderstaand contactformulier.  Wilt u een afspraak maken klik dan hier om gelijk
uw eerste intake&behandeling afspraak in te plannen. 

error: Website beveiligd.