HCFS

Hoog Cervicale Functie Stoornis (HCFS)

Vaak worden HCFS en huilbaby in één adem genoemd, maar ze hoeven niets met elkaar te maken te hebben. HCFS houdt in dat een kindje een bewegingsstoornis in de nek heeft, waardoor het problemen heeft met normaal bewegen.

Behandelingen van de Manueel therapeut:

KIDD Syndrooom

Manuele therapie bij kinderen

Wat is Manuele therapie

Terug naar de homepage

Dit kan zich uiten in een sterk gekromde houding, waarbij het hoofdje voortdurend naar dezelfde kant wordt gehouden, of waarbij de baby zich veelvuldig overstrekt. Hierbij kunnen heel veel andere symptomen optreden, die bij iedere baby weer anders kunnen zijn. Langdurig en heftig huilen kan hier één van zijn. HCFS ontstaat vaak door een zware bevalling; een navelstrengomstrengeling, een meerlingenzwangerschap, en dergelijke. De kindermanueel therapeut kan dit probleem meestal in enkele behandelingen oplossen; de behandeling verloopt erg mild.

Kijkt u voor een uitgebreide symptomenlijst hier.

Vragenlijst

Voor uw eerste bezoek wordt u verzocht om de vragenlijst HCFS in te vullen. Wij vragen u deze vast via de mail op sturen naar info@fysiotherapiejoure.nl of mee te nemen naar uw eerste afspraak.

HCFS casus - een verhaal van een kindje met HCFS

Van een huisarts komt het verzoek om een oordeel te geven over het functioneren van een baby van 4 weken. We zullen haar Ria noemen. Vanaf de tweede week na de geboorte is het kindje erg onrustig en huilt veel. Onderzoek door de huisarts en door de kinderarts hebben geen afwijkingen opgeleverd. Van de medewerkster van het consultatiebureau heeft de moeder het advies gekregen om haar baby eens te laten onderzoeken om te zien of er sprake is van het HCFS-syndroom. Dit syndroom ontstaat doordat de bovenste gewrichtjes van de nek niet goed functioneren. Dit kan veroorzaakt worden door een moeilijke bevalling, een tangverlossing, een keizersnede of door een letsel. Het gevolg is dat de baby pijn heeft, waardoor allerlei storingen kunnen optreden.

Scheve houding
Als moeder en dochter binnenkomen valt onmiddellijk op dat het kindje erg scheef in haar maxi-cosi ligt. Het hoofdje wordt voortdurend naar links gedraaid en het ruggetje wordt krom gehouden met een bocht naar links. Met het rechter handje grijpt ze steeds achter haar oor. De moeder verteld dat het een langdurige bevalling is geweest, waarbij hard geperst moest worden.

Borstvoeding geven gaat moeizaam aan één kant, omdat Ria het hoofd niet naar rechts wil draaien. Ze huilt normaal al erg veel, maar dit wordt nog veel erger als ze aan- en uitgekleed moet worden. Ze wil absoluut niet geknuffeld worden en in het badje vindt ze ook maar niks. In het badje lijkt het overigens dat het ene beentje veel langer is dan het andere. Ria heeft een kale plek links achter op haar hoofd, die soms ook wel een beetje opengeschaafd lijkt. De vader en moeder zijn inmiddels al flink wanhopig, omdat hun baby zo huilt; van nachtrust komt niet veel meer terecht en ze zijn beiden flink uitgeput.

Het blijkt dat er inderdaad sprake is van HCFS-problematiek en we spreken af om haar te behandelen. Tijdens de behandeling gaat Ria flink te keer, maar nadien kan ze het hoofdje ongeveer tot aan de midden draaien. Na een week zie ik een opgetogen moeder en een rustig kindje. De moeder verteld dat Ria de eerste nacht en dag alleen maar heeft geslapen (en de ouders ook!) en dat ze sindsdien een heel ander kind hebben. Ze is veel rustiger, ze lacht, kan geknuffeld worden en slaapt ’s nachts door.
Opgelost
Ria is inmiddels bijna een jaar en ik heb haar nog 4 keer behandeld, met een interval van 6 weken. Ze ontwikkelt zich als een normaal kind; ze kruipt, staat, loopt zelfs al een beetje, en huilt zelden meer.

Onze kindermanueel therapeuten

Nynke Siderius

(Manueel) Fysiotherapeut MSc & echografist i.o.

Nynke Siderius

Nynke Siderius

(Manueel) Fysiotherapeut MSc & echografist i.o.

BIG: 69908690804

In 2007 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Fysiotherapie in Groningen. Sindsdien ben ik werkzaam bij Fysiotherapie Joure.

Februari 2008 ben ik aan de Hogeschool Utrecht gestart met de Master Fysiotherapie, afstudeerrichting Orthopedische Manuele Therapie (OMT). Tijdens deze studie heb ik onderzoek gedaan naar verschillende typen hoofdpijn. In januari 2011 heb ik deze Master succesvol afgerond.
Mijn aandachtsgebieden zijn: hoofdpijn, nekklachten en schouderproblematiek. Tijdens behandelingen maak ik regelmatig gebruik van medical taping en dry needling.
Tevens ben ik me gaan specialiseren in de kindermanueeltherapie, denk hierbij aan het behandelen van zuigelingen met een bewegingsbeperking in de nek.

Binnen onze praktijk ontbrak tot 2020 nog de optie om intern echografie toe te passen. Samen met collega Rintje-Jelle heb ik mijn kennis op het gebied van echografie flink uitgebreid en krijgen we nog regelmatig training om de kennis te verdiepen en u met deze tool goed te kunnen helpen bij uw behandeling.

Naast het directe patiëntcontact participeer ik in het HoofdpijnNetwerk Noord, Schoudernetwerk Zuidwest Friesland- Noordoostpolder, begeleid ik studenten tijdens hun Masterstage OMT vanuit de Hogeschool Utrecht en ben ik contactpersoon voor onze praktijk m.b.t. het Science Netwerk vanuit het VU Amsterdam.

Wat ik belangrijk vind als mensen bij mij komen, is dat ze zich op hun gemak voelen. Er is alle ruimte voor het geven van informatie en overleg, zowel met elkaar als eventueel met een collega. Op die wijze kunnen we een behandeltraject naar ieders volle tevredenheid afronden.

Siegrid Lolkema-Jager

(Manueel) Fysiotherapeut MSc

Siegrid Lolkema-Jager

Siegrid Lolkema-Jager

(Manueel) Fysiotherapeut MSc

BIG: 49914509304

In juli 2011 heb ik de opleiding tot fysiotherapeut aan de Hanzehogeschool in Groningen succesvol afgerond. Daarna heb ik als waarnemer in verschillende fysiotherapiepraktijken ervaring opgedaan. Sinds februari 2012 ben ik werkzaam bij Fysiotherapie Joure.

In 2017 behaalde ik mijn Master Orthopedische Manuele Therapie (OMT) aan de Hogeschool Utrecht. Deze studie is volop verweven met mijn dagelijkse werkzaamheden in de praktijk. Ik zie veel wervelkolom gerelateerde problematiek en hoofdpijnklachten. Daarnaast maak ik ondersteunend gebruik van Medical Taping. Verder ben ik per 2018 ook werkzaam als Kindermanueel therapeut waarbij ik onder andere zuigelingen behandel met klachten zoals bijv. overstrekken of verborgen reflux

Ik vergelijk het vak fysiotherapie/manuele therapie weleens met een puzzel. Vaak spelen er meerdere factoren een rol. Als fysiotherapeut probeer je de “puzzelstukjes” die een rol lijken te spelen in het ontstaan, onderhouden en/of terugkeren van de klachten te zoeken en bij elkaar te brengen om tot herstel te komen. Op sommige puzzelstukjes valt gelijk je oog, voor andere stukjes kun je soms langer blijven zoeken. Ook zijn er puzzelstukjes waarvan het leek dat ze pasten, maar waarbij achteraf toch blijk dat dit niet zo is. Dan ga je weer op zoek naar het wel passende puzzelstukje. De puzzel samen met de patiënt compleet zien te krijgen is mijn missie.

Vanuit mijn achtergrond als trainer/coach in de schaats- en skeelersport en mijn eigen sportieve ervaring op het gebied van schaatsen, skeeleren en paardrijden, zie ik regelmatig schaatsers en ruiters in de praktijk. De motorische controle die de bewegingen van deze sporters vereisen, zijn van groot belang. Om dat goed te kunnen analyseren maak ik gebruik van video-analyses en de VeldonFlexChair.

Contactformulier

U kunt ons een bericht sturen via info@fysiotherapiejoure.nl
of via onderstaand contactformulier.  Wilt u een afspraak maken klik dan hier om gelijk
uw eerste intake&behandeling afspraak in te plannen.