HCFS

Hoog Cervicale Functie Stoornis (HCFS)

Vaak worden HCFS en huilbaby in één adem genoemd, maar ze hoeven niets met elkaar te maken te hebben. HCFS houdt in dat een kindje een bewegingsstoornis in de nek heeft, waardoor het problemen heeft met normaal bewegen.

Behandelingen van de Manueel therapeut:

KIDD Syndrooom

Manuele therapie bij kinderen

Wat is Manuele therapie

Terug naar de homepage

Dit kan zich uiten in een sterk gekromde houding, waarbij het hoofdje voortdurend naar dezelfde kant wordt gehouden, of waarbij de baby zich veelvuldig overstrekt. Hierbij kunnen heel veel andere symptomen optreden, die bij iedere baby weer anders kunnen zijn. Langdurig en heftig huilen kan hier één van zijn. HCFS ontstaat vaak door een zware bevalling; een navelstrengomstrengeling, een meerlingenzwangerschap, en dergelijke. De kindermanueel therapeut kan dit probleem meestal in enkele behandelingen oplossen; de behandeling verloopt erg mild.

Kijkt u voor een uitgebreide symptomenlijst hier.

Vragenlijst

Voor uw eerste bezoek wordt u verzocht om de vragenlijst HCFS in te vullen. Wij vragen u deze vast via de mail op sturen naar info@fysiotherapiejoure.nl of mee te nemen naar uw eerste afspraak.

HCFS casus - een verhaal van een kindje met HCFS

Van een huisarts komt het verzoek om een oordeel te geven over het functioneren van een baby van 4 weken. We zullen haar Ria noemen. Vanaf de tweede week na de geboorte is het kindje erg onrustig en huilt veel. Onderzoek door de huisarts en door de kinderarts hebben geen afwijkingen opgeleverd. Van de medewerkster van het consultatiebureau heeft de moeder het advies gekregen om haar baby eens te laten onderzoeken om te zien of er sprake is van het HCFS-syndroom. Dit syndroom ontstaat doordat de bovenste gewrichtjes van de nek niet goed functioneren. Dit kan veroorzaakt worden door een moeilijke bevalling, een tangverlossing, een keizersnede of door een letsel. Het gevolg is dat de baby pijn heeft, waardoor allerlei storingen kunnen optreden.

Scheve houding
Als moeder en dochter binnenkomen valt onmiddellijk op dat het kindje erg scheef in haar maxi-cosi ligt. Het hoofdje wordt voortdurend naar links gedraaid en het ruggetje wordt krom gehouden met een bocht naar links. Met het rechter handje grijpt ze steeds achter haar oor. De moeder verteld dat het een langdurige bevalling is geweest, waarbij hard geperst moest worden.

Borstvoeding geven gaat moeizaam aan één kant, omdat Ria het hoofd niet naar rechts wil draaien. Ze huilt normaal al erg veel, maar dit wordt nog veel erger als ze aan- en uitgekleed moet worden. Ze wil absoluut niet geknuffeld worden en in het badje vindt ze ook maar niks. In het badje lijkt het overigens dat het ene beentje veel langer is dan het andere. Ria heeft een kale plek links achter op haar hoofd, die soms ook wel een beetje opengeschaafd lijkt. De vader en moeder zijn inmiddels al flink wanhopig, omdat hun baby zo huilt; van nachtrust komt niet veel meer terecht en ze zijn beiden flink uitgeput.

Het blijkt dat er inderdaad sprake is van HCFS-problematiek en we spreken af om haar te behandelen. Tijdens de behandeling gaat Ria flink te keer, maar nadien kan ze het hoofdje ongeveer tot aan de midden draaien. Na een week zie ik een opgetogen moeder en een rustig kindje. De moeder verteld dat Ria de eerste nacht en dag alleen maar heeft geslapen (en de ouders ook!) en dat ze sindsdien een heel ander kind hebben. Ze is veel rustiger, ze lacht, kan geknuffeld worden en slaapt ’s nachts door.
Opgelost
Ria is inmiddels bijna een jaar en ik heb haar nog 4 keer behandeld, met een interval van 6 weken. Ze ontwikkelt zich als een normaal kind; ze kruipt, staat, loopt zelfs al een beetje, en huilt zelden meer.

Onze kindermanueel therapeuten

Douwe Bierma

Praktijkeigenaar en (Manueel) fysiotherapeut MSc

Douwe Bierma

Douwe Bierma

Praktijkeigenaar en (Manueel) fysiotherapeut MSc

BIG: 99916705504

Ik ben Douwe Bierma, geboren in 1982 en sinds maart 2013 als fysiotherapeut bij Fysiotherapie Joure aan het werk.
Per 1 februari 2020 heb ik de praktijk overgenomen van Tjeerd en Rineke de Jong.

Per week werk ik momenteel zo'n 24 uur in de praktijk met patiënten op maandagochtend, woensdag, donderdag en vrijdag.

Tot februari 2015 deed ik aan topsport.
Ik was erg actief in het marathonschaatsen. Hier ben ik mee gestopt omdat ik graag verder wilde studeren. De door mij gevolgde Master opleiding Manuele therapie is een verdiepende studie welke zich met name op de functiestoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat richt. Dat is, naar mijn mening een voorwaarde om goed te kunnen bewegen en goed te kunnen revalideren. Hier maakte ik als sporter al gebruik van en ik vind dit zeer waardevol. Daarnaast heb ik begin 2023 de aanvullende opleiding gevolgd voor het behandelen van zuigelingen en kinderen met Hoog Cervicale Functie Stoornis.

Ik sport graag, momenteel loop ik hard en doe soms mee aan een triatlon en zoek daarin uitdagingen om geprikkeld te blijven.

Bij mijn werk als (manueel) fysiotherapeut wil ik graag het beste voor mijn patiënten zodat zij zo snel mogelijk weer hun doelen weer kunnen bereiken. Bij de een zal dit 10km hardlopen zijn, bij de ander de trap op kunnen lopen. Deze diversiteit vind ik het leuke aan mijn vak.

Door verschillende cursussen probeer ik mij veelzijdig te ontwikkelen. Zo kan ik onder andere gebruik maken van het Medical Taping concept en Dry Needling. Door een opleiding in duizeligheidsklachten aan het Kenniscentrum Duizeligheid in Apeldoorn kan ik u ook bij dit soort klachten helpen.

 

Maak een afspraak met mij >>

Contactformulier

U kunt ons een bericht sturen via info@fysiotherapiejoure.nl
of via onderstaand contactformulier.  Wilt u een afspraak maken klik dan hier om gelijk
uw eerste intake&behandeling afspraak in te plannen. 

error: Website beveiligd.