Geriatrie Fysiotherapie

Geriatrie fysiotherapie

Op hogere leeftijd zonder belemmeringen prettig kunnen bewegen is voor veel ouderen niet vanzelfsprekend. Ieder mens wordt nu eenmaal strammer en stijver als de jaren gaan tellen. Komen daar nog ziektes of aandoeningen bij, dan kan het zomaar zijn dat u aan huis gebonden bent en afhankelijk wordt van anderen (mantelzorgers). De geriatrie fysiotherapeut kan u in deze situaties begeleiden naar meer zelfstandigheid.

Geriatrie fysiotherapie
Sinds 2009 is dit een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie. De geriatrie fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg van (kwetsbare) ouderen. Dit zijn niet per definitie oude mensen. Ook jongere mensen kunnen ouderdomsverschijnselen hebben door ziekten of aandoeningen zoals een beroerte, de ziekte van Parkinson of een gebroken heup. De behandeldoelstellingen zijn bijvoorbeeld; weer zelfstandig kunnen lopen of het niveau van functioneren behouden. Ook het leren omgaan met de beperkingen kan een doel zijn. Meestal wordt dit bereikt door middel van oefentherapie. De geriatrie fysiotherapeut volgt uw ontwikkelingen nauwkeurig met metingen en testen, en noteert de uitkomsten daarvan in het behandeldossier.

Preventie
Naast het streven naar verbetering van een bepaalde activiteit of functie kan de geriatriefysiotherapeut zich richten op het voorkomen van risico’s die uw functioneren in het dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Hierbij kan gedacht worden aan het verbeteren of behouden van balans, kracht en beweeglijkheid. Zo kunt u zelf actief werken aan het voorkomen van klachten.

Vallen
Ongeveer 1 op de 3 van de thuiswonende ouderen (65+) valt tenminste 1x per jaar. Vallen kan leiden tot achteruitgang van de gezondheid, (toenemende) valangst en vermijden van activiteiten. Dit proces gaat langzaam en vaak wordt de val niet meer als oorzaak gezien van de achteruitgang. De geriatriefysiotherapeut is hier echter wel op bedacht en kan dit met u bespreken.

Advies
De geriatriefysiotherapeut kan u, maar ook uw gezinsleden en/of mantelzorgers, advies geven over de gevolgen van de diagnose, de prognose, de behandeling en het gebruik van eventuele hulpmiddelen. Ook kan zij adviezen geven om vaardigheden zoals opstaan, gaan zitten en in/uit bed komen (transfers) te vergemakkelijken en dit met u oefenen.

Samenwerking
Omdat de klachten die ouderen hebben vaak niet door 1 oorzaak ontstaan heeft de geriatriefysiotherapeut geregeld contact met onder andere de huisarts, specialist ouderengeneeskunde (Geriater), diëtist en/of ergotherapeut. Daarnaast kan zij u adviseren over een eventuele verwijzing naar een andere discipline (bijvoorbeeld logopedie, pedicure, podoloog).

Met elkaar proberen we de doelen die u heeft te bereiken!

Specialisaties voor ouderen

Claudicatio

Evenwichtsstoornissen

Kracht - conditie achteruitgang

Revalidatie na operatie of ziekte

Thuisbehandeling

Groepstraining ouderen

Terug naar de homepage

Onze geriatrie fysiotherpeut(en)

Sina Keuning

Psychosomatisch fysiotherapeut

Sina Keuning

Sina Keuning

Psychosomatisch fysiotherapeut

Sina Keuning is sinds 1991 al fysiotherapeut en heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd richting de psychosomatische fysiotherapie. Wanneer u lichamelijke klachten ervaart in combinatie met psychische klachten of andersom, bent u bij haar op het juiste adres. Daarnaast is zij gespecialiseerd in het behandelen van problematiek die past bij het ouder worden, chronische pijn, ademtherapie, en haptonomie. Sina werkt elke woensdag bij Fysiotherapie Joure en combineert deze baan met haar werk in een praktijk in Leeuwarden als psychosomatisch fysiotherapeut.

Annelies Haga

(Geriatrie) fysiotherapeut MSc

Annelies Haga

Annelies Haga

(Geriatrie) fysiotherapeut MSc

BIG: 29064375004

Mijn naam is Annelies Haga en ik ben sinds november 2005 werkzaam voor Fysiotherapie Joure.

In deze periode heb ik al veel verschillende mensen met uiteenlopende klachten mogen behandelen. Om een zo goed mogelijk resultaat te kunnen bereiken heb ik diverse cursussen gedaan, waaronder McKenzie therapie, Dry Needling en Motorische observatie bij kinderen.

In 2018 heb ik de training gedaan voor het behandelen van mensen met Claudicatio klachten.

In 2017 behaalde ik mijn Master Fysiotherapie in de Geriatrie. Met deze studie heb ik mij verder gespecialiseerd in het behandelen van kwetsbare ouderen en cliënten met een complexe gezondheidsproblematiek.
U kunt bij mij terecht wanneer er sprake is van diverse ouderdomsklachten die leiden tot beperkingen in het dagelijks leven. Of wanneer u bang bent om te vallen kunnen we een training starten waardoor uw angst kan verminderen.

Wilt u meer weten over geriatrie fysiotherapie klik dan hier.

Maak gerust een afspraak om eens over uw fysieke klachten te praten!

 

Maak een afspraak met mij >>

Contactformulier

U kunt ons een bericht sturen via info@fysiotherapiejoure.nl
of via onderstaand contactformulier.  Wilt u een afspraak maken klik dan hier om gelijk
uw eerste intake&behandeling afspraak in te plannen. 

error: Website beveiligd.